Open Art – ett av Sveriges största konstprojekt
Varannat år sätter ett stort konstprojekt Örebro tydligt på kartan, både nationellt och internationellt sett: Open Art!
Open Art är namnet på en gigantisk utställning där olika konstverk placeras ut på olika platser mitt i Örebros centrum. Allt startade år 2008 då några eldsjälar hade drömmen och målet att skapa en alternativ och spektakulär konstscen som skulle slå alla med häpnad. De lyckades definitivt.
Första året deltog 71 olika konstnärer från olika länder och med verk i totalt olika tekniker. Redan 2009 körde man igen, men därefter blev projektet en biennal istället, det vill säga att Open art arrangeras vartannat år och inte varje.
Biennalen drivs som ett självständigt projekt under kommunens vakande öga, och samarbetar med olika museer och privata företag som sponsrar. Under hela 12 veckor, från juni till september, strömmar besökare till staden både från Sverige och andra länder, för att gå rundvandringar och upptäcka de olika verk som ställs ut varje gång. Tanken med projektet ska vara tillfällig, icke-kommersiell konst och man hoppas att formatet ska locka långt fler personer än vanliga utställningar brukar, då Open Art är ett interaktivt påfund. Besökarna får en karta att följa och sedan är det bara att gå runt och upptäcka! Vissa verk handlar om mekanik, elektronik eller installationer, medan andra består av mer tradtionell konst som tavlor eller skulpturer. I den mobilapp som finns för Open Art kan besökaren läsa mer information om det konstverk man just betraktar.
Vissa konstverk är mer barnvänliga så att man kan gå in i dem eller klättra på dem, vilket gör att Open Art är en mycket bra aktivitet för hela familjen. En av de roligare var de stora popcornen från 2017, av den svenska konstnären Anton Hjärtmyr. Dessa kunde man klättra på, i och även sätta sig bekvämt i, vilket mängder av både barn och vuxna gjorde. Dessa konstverk fick finnas kvar när Open Art skulle plockas ner. Örebro kommun försöker ofta spara något konstverk efter varje gång, som blivit extra populärt. Något barnfamiljer är bekanta med är blöjor. En blöjtårta är ett konstverk på sitt sätt. Ett koncept för Open Art med ett tydligt tema kring familj och småbarnsåren skulle definivit kunna innehålla temat ”blöjtårta”. Ofta ges blöjtårtor bort som present på baby showers och även det skulle fungera att bygga ett koncept kring. Kanske något för nästa Open Art?
Under åren har olika minnesvärda konstverk stannat i örebroarnas hjärtan för alltid. Den gula kaninen från 2011 är kanske det mest ihågkomna, när man frågar människor på stan. Ibland har det blivit mer allvarliga diskussioner, som till exempel år 2015 då fokus låg på kinesisk samtidskonst med bland andra konstnären Ai Weiwei. Denne konstnär hängde upp hundratals uniformer i olika färger, i långa rader, ovanför huvudena på människor som strosade runt i stadens centrum. Verket var en protest mot Kinas ekonomiska och politiska strukturer, där mängder med människor arbetar i olika fabriker, iklädda arbetsuniformer som delvis tar bort den individuella människan och man ”blir” uniformen.
Ett besök på denna internationella konstbiennal gör ingen besviken!