Dofter, växter och kultur

Dofter, växter och kultur

Doftsinnet är viktigt för alla levande varelser, ofta till och med viktigare än synen, för att ge information om saker som vi varken kan se, känna eller höra. Till och med vatten har en doft, såsom salt hav, ett friskt vattenfall och alla möjliga variationer, exempelvis doften petrichor som dyker upp precis när det börjar regna men sedan snabbt klingar av.

Dofter och romans

Doften av ros har i västvärlden starka band till romantik och elegans. Det finns knappt en enda romantisk film utan en bukett rosor i, och det är en mycket vanlig not i blommiga parfymer för kvinnor. Nu har dessutom en trend med vårdande rosenvatten i kosmetika återuppstått, så i både ansiktsvatten och alla möjliga produkter återkommer doften av ros. Vi uppfattar vissa dofter som mer eller mindre tilltalande eftersom de påminner om kroppens egna doftämnen, feromonerna, som förmedlar mycket information mellan oss. De är till och med grundläggande för att hitta en passande partner.

Såsom ros används i kvinnoparfymer förekommer den rika doften av sandelträ i mansparfymer. Den är mer kryddig och träig i sin arom, och används också traditionellt till rökelse. Parfymtillverkarna har börjat frångå de traditionella indelningarna med blommigt som kvinnligt och träigt som manligt, till exempel använder Calvin Klein parfym sandelträ i parfymer både för män och för kvinnor. Den finns med i både fruktiga, blommiga, kryddiga och träiga parfymer eftersom det är en doft som utgör en bra kontrast mot andra.

Dofter och sömn

Många växter används fortfarande som naturliga medel för avslappning och sömn. Ett exempel på detta är lavendel, som också är mycket bra för fjärilar och bin, och vars olja kan användas aromaterapeutiskt för avslappning. Humle och kamomill är också trevligt doftande traditionella örter för avslappnande téer. Valeriana luktar definitivt inte gott, men är en effektivt lugnande växt.

Eftersom god sömn är en nyckel till allt välmående är det inte konstigt att människan har hittat många örter som hjälper oss att slappna av och odlar dessa systematiskt. De stora lavendelfälten i Provence i Frankrike är utmärkande för regionen, och tysk kamomill i té kan hittas i de flesta mataffärer.

Dofter och energi

Vad vore en morgon utan aromen av kaffe? Inbitna tedrickare skulle säga vedervärdig, men för många andra är det först när kaffet dyker upp som dagen börjar. Detta frö från ett bär ursprungligen funnet i Etiopien har förändrat morgonrutinerna för världens befolkning nästan lika mycket som de torkade bladen från en annan växt, Camellia sinensis, tebusken. Dessa drycker är inte bara uppiggande, utan vetenskapliga studier har också visat att både kaffe- och tédrickare har bättre hälsa än andra.

I Asien är té starkt knutet till traditioner och ritualer, såsom de japanska técermonierna som är en konstform i sig. Kaffe har lokala variationer i hela världen, såsom vietnamesiskt kaffe med äggskum, capuccino från Italien och kokkaffe med salt i norra Sverige.

Låt din näsa vara din kulturella kompass, då varje doft har betydelse.