Interiören vittnar om kulturen

Interiören vittnar om kulturen

När vi pratar om olika kulturella uttryck beroende på landet du kommer från, tänker många på mat, seder och bruk, språk och liknande. Men väldigt mycket av vår kultur uttrycks även i våra hem och hur vi väljer att inreda dem.

Vackra innerdörrar av trä populärt

Den skandinaviska inredningsstilen är mycket populär och uppskattad utomlands, men det är lätt att bli hemmablind för oss svenskar och inte riktigt uppmärksamma den. Men många av oss älskar det avskalade, naturmaterial och sobra färger – touchen av elegans genom väldigt enkla och naturnära medel. Ett exempel är valet av vackra innerdörrar som finns i många svenska hem, och som lätt höjer just det skandinaviska uttrycket. Idag är det väldigt populärt med vitmålade men vackert snidade trädörrar, där den vita färgen går väldigt fint ihop med övrig inredning i mjuka, jordnära toner, där accenterna år 2021 går åt olika gröna och blå nyanser. Material som linne är omtyckt, och att placera ut gröna växter bara förhöjer känslan av att vara nära naturen.

Japanska skjutdörrar

I en annan del av världen – i Japan – finns också väldigt klassisk inredning som vittnar om japanernas kultur och långa historia. Även i moderna hem förekommer det ofta skjutdörrar gjorda av rispapper, så kallade shouji, i olika rum. Japanerna brukar även ha ett speciellt inrett rum där golven är klädda med fantastiskt vackra tatamimattor. De här mattorna är gjorda av två olika typer av gräs och har även ett lager som hjälper till att hålla fukt borta. Tatamimattor är bekväma och doftar gott, men trots att de är tåliga bör man aldrig gå på dem med skor, för att förlänga deras hållbarhet. Storleken på de här rummen mäts också utifrån hur många tatamimattor som får plats.

Detta är två exempel, från två skilda delar av världen, där kulturen väldigt tydligt uttrycks i inredningen. Så låt oss fortsätta ta vara på våra kulturer, även i våra hem.