Kulturens betydelse för mat

Kulturens betydelse för mat

I alla världens länder har vi olika kulturer och kultur kan spegla samhällsstruktur, religion eller traditionella och kulturella maträtter världen över. Många länder har sin egen nationalrätt att vara stolta över. I Sverige har vi klassisk husmanskost och det anses att de berömda svenska köttbullarna med kokt potatis och rårörda lingon är Sverige nationalrätt.

Spännande matkulturer i Asienområdet

Om man vill uppleva kulturen i ett land man reser till, ska man absolut pröva på den traditionella inhemska maten! Det kan vara en helt ny kulinarisk upplevelse att smaka på nationalrätter världen över. Åker man till Asien som till exempel Thailand, kan man förvänta sig smakexplosioner av kryddor och örter som citrongräs, koriander, limeblad, och thaibasilika, samt smaksättare som ingefära, vitlök och olika sorters chili. Några andra vanliga smaksättare är vitlök, galangarot, koriander, ingefära och sojasås. I Thailand finns det fler rätter som skulle kunna ta förstaplats som nationalrätt, men den klassiska pad thai tar med största sannolikhet det högsta priset. En klassisk pad thai består av nudlar med kyckling, räkor eller biff, böngroddar, ägg, chili och lime, strösslat med krispig nöthack. För att ha råd att resa mycket, är det bra om man har en bra ekonomi. Studerar man vidare med en utbildning till Executive MBA får man en gedigen kunskap, blir eftertraktad på arbetsmarknaden och får mycket hög lön!

Reser man till Japan finns det ingen utsedd nationalrätt, men japansk curry sägs vara mest populär. Japansk curry är en gryträtt med grönsaker och kött i en väldoftande och kryddig stark eller söt grytbas, eller redning. Vill man gå ner i vikt sägs det att japansk kost är bra för viktminskning och är mycket hälsosam. I Kina finns ingen nationalrätt, men Pekinganka är mest populär i många provinser. Pekinganka tillagas med speciell teknik och har kryddor som fänkål, kanel, sichuanpeppar, stjärnanis och kryddnejlika. Gemensamt för hela det asiatiska köket är användandet av mycket nudlar, soja, ris, vitlök, ingefära, chili och naturligtvis mängder av olika och lokala kryddblandningar.

Matkultur och nationalrätter i resterande världen

Om man vill pröva på andra nationalrätter världen över, finns det nationalrätter som verkligen är värda att pröva. Till exempel Tysklands Sauerbraten, en köttstek som legat i syrlig marinad i flera dygn, Irlands Irish stew , en stuvning med kött, potatis och lök eller till exempel en äkta italiensk pizza i Italien! Det är viktigt att tänka på att mat inte bara ger näring utan även är ett kulturarv som lyfter fram traditioner och år av länders historia. En del länder har rätter som funnits kvar i många hundra år, som till exempel rätten Fattah från Egypten. Rätter har tusenåriga anor långt tillbaka till gamla antika Egypten och består ris, kött, krispigt bröd och en vinäger- och tomatsås. Är man nyfiken kan man pröva på god kulturell mat från Mellanöstern och låta tankarna sväva iväg till sanddyner, magiska öknar och majestätiska tempel! Mat betyder mycket för kulturen och är en viktig del av alla länders historia.