Kärlek i kulturen

Kärlek i kulturen

Kärlek är ett genomgående tema i nästan all kultur genom historien i både litteratur, teater, film och musik. Olycklig kärlek och svartsjuka blandas med kärleksyttringar och berättelser om den eviga kärleken i en majoritet av de kulturella verk som skapats.

Kärlek har inte alltid varit accepterat av samhälleliga normer utan i många samhällen har äktenskap främst handlat om ekonomi och praktiska frågor. Fortfarande idag finns det samhällen där äktenskap arrangeras av brudparets föräldrar även om förekomsten har minskat. I det västerländska samhället har fokus under 1900-talet och 2000-talet legat på att hitta den romantiska kärleken och leva lycklig i alla sina dagar med sin partner. Att hitta sin drömpartner är inte alltid lätt och tidigare var det ofta vid besök på dansbanan eller via vänner som kärleken uppstod. Sedan datorn och bredbandets uppkomst har flörtandet istället övergått till nätdejting via en uppsjö av matchningssidor på nätet. Att hitta rätt sida i dejtingdjungeln kan vara svårt men genom att besöka en sida med nätdejtingtips blir det lättare att jämföra dejtingsidor för att hitta den person som passar dig bäst.

Klassiska kärlekspar i kulturen

De flesta har säkert hört talas om det klassiska kärleksparet Romeo och Julia i William Shakespeare kända pjäs från 1500-talet. Pjäsen handlar om den tragiska kärlekssagan mellan två ungdomar vars kärlek till varandra inte accepteras av deras familjer. Ytterligare ett känt kärlekspar är Anna Karenina och officeren Vronskij i boken av den berömda ryska författaren Leo Tolstoj. Historien om den olyckliga Anna Karenina som var gift men blev handlöst förälskad i Vronskij har även blivit filmatiserad flera gånger med bland annat Greta Garbo i huvudrollen.

Även flera svenska författare har skrivit om kärlek och bland annat Hjalmar Söderbergs bok ”Den allvarsamma leken” avhandlar förälskelsens omtumlande turer. Kärleksparet Arvid och Lydia står i centrum för berättelsen i vilken Lydia väljer att gifta sig med en annan man än Arvid på grund av ekonomiska orsaker. Ett tag efter giftermålet träffas Lydia och Arvid på nytt och inleder en hemlig affär. Romanen av Hjalmar Söderberg anses fortfarande vara en av de främsta kärleksromanerna av en svensk författare.

En moderna kärlekssaga som utspelar sig på filmduken är filmen Titanic där ett ungt par som spelas av Leonardo DiCaprio och Kate Winslet träffas under båtresan och blir omedelbart förälskade. Filmen visar bland annat på svårigheten med kärlek över samhällsklasser och får ett tragiskt slut i samband med skeppets krock med ett isberg i havet.

Kärlek återfinns än idag i både musik, film och böcker men det finns de som hävdar att ett alltmer individualistiskt samhälle har gjort att människor har svårare att hantera kärleksrelationer. Som en följd av vår tids individualism har kärleken minskat i betydelse eftersom individfokuset bidragit till att människor blivit mer narcissistiska och främst bryr sig om sig själva och sitt eget välbefinnande.