Klädernas kultur
Genom mänsklighetens historia har behovet av kläder vuxit och utvecklats från enkla höftkläden och ihopsydda skinnbitar till den enorma industri som modebranschen är idag. För många är kläder ett sätt att visa vem de är, men det är också ett sätt att uttrycka samhörighet och sitt kulturarv. Runt om i världen finns det en mängd olika folkdräkter kopplade till en viss folkgrupp eller region. inte minst i Sverige.
Svenska folkdräkter
De distinkta folkdräkter vi ser idag uppkom runt 1700-talet i Sverige. Främst är det i Hälsingland, Dalarna, Skåne och Blekinge som varje socken har en egen variant men det finns även enstaka orter i övriga landet som har sina egna versioner. Det finns även en allmän Sverigedräkt och vår samiska ursprungsbefolkning har flera varianter av sina traditionella kläder.
De svenska folkdräkterna bärs ofta i officiella sammanhang eller vid olika festligheter. I vissa fall går det även att kombinera med mer moderna kläder som från johnells.se för att helt skapa sin egen stil. För den som vill se folkdräkt i verkliga livet är ett besök i Dalarna kring midsommar ett måste.
Världens folkdräkter
Sverige är inte ensamt i att ha folkdräkter. En av de mer kända är den japanska kimonon och andra östasiatiska länders liknande klädslar. I Indien finns bland annat sarin och runt om i Afrika finns det stammar som är kända för sina färgglada folkdräkter. Och det är bara några av världens alla kulturbärare.