Hur många dog under Djingis Khan?

Hur många dog under Djingis Khan?

Ett av de största imperium som någonsin funnits var väldet skapat av Djingis Khan, som föddes Temujin men bytte ut sitt namn när han blev utnämnd till Khan. Hur många som dog under hans herravälde är oklart, men det handlar om miljontals. Hans rike sträckte sig från Kina i öst och när det var som störst hade han en imponerande här hela vägen in i Polen. Det finns helt enkelt ingen som varit närmare ett världsherravälde någonsin. Storleken på hans rike får det romerska riket att se pyttelitet ut. Det finns teorier som hävdar att kallt väder kan ha påverkat mongolernas framfart negativt.

En överlägsen armé

The world's largest equestrian statue. The leader of Mongolia, Genghis Khan.

Det nomadiska folk som spred sina arméer över världen var dock väldigt väl anpassade för att kallt liv på de mongoliska stäpperna, som har stora temperaturskillnader, och att detta hade varit ett stort problem för detta krigsfolk är inte särskilt troligt. I den mongoliska kulturen var hästarna en mittpunkt, och blandningar av mjölk och hästblod dracks för att hålla sig starka under de kalla mongoliska vintrarna. Den mongoliska hären lade världen under sig med en brutal kultur där styrka var det som vägde tyngst. Det fanns helt enkelt ingen som vid den tidpunkten hade makt att stoppa den mongoliska armén, när stora delar av världen var rensat på motstånd var tåget in i Europa ett faktum. En Khans död kräver att det mongoliska folket samlas för att utse en ny ledare, och således haltade världserövringen när den mongoliska hären tvingades att återvända den långa vägen till de mongoliska stäpperna vid Djingis död.Numer är han en populär figur på fototapet, men han var en av de grymmaste tyranner som någonsin levt.

En populär figur i många sammanhang idag

Men tiden läker alla sår och idag är det få som tänker på den klassiska härskaren som en massmördare. Till exempel kan nämnas att Djingis Khan är ett välkänt spex i Lund bland stadens studenter. Men faktum är att om inte Khanen avlidit vid den tidpunkten så är det mycket troligt att han lagt även Europa under sina fanor, och vår kontinent hade sett helt annorlunda ut. Herraväldet försvann dock inte med hans bortgång, utan hans barnbarn Kublai Khan tog vid och höll det mongoliska väldet i ett starkt grepp en lång tid framöver. Djingis Khan blev begravd i bergen i Mongoliet och hans gravplats har sedan dess varit dolt i dunkel då folket gjorde hans gravplats hemlig för att skydda deras ledare från gravplundrare och fiender. En sanningens stor ledare för ett maktfullt folk som skockade hela världen med deras snabba färd på häst, var mästare med pil och båge och förintade alla som stod i deras väg. Till slut visade det sig att det enda som kunde rå på denna här var deras egna kulturella regler och politik.