Hawaii

Hawaii

Hawaii är en av delstaterna i USA, och den är unik på det sättet att det är den enda delstaten som helt består av öar. Den största av dessa öar är Hawaii, som av lokalbefolkningen ofta bara kallas för ”The Big Island” för att den inte ska blandas ihop med staten. Trots att Hawaii är den i särklass största ön är det dock inte den mest befolkade: det är Oahu, där Hawaiis huvudstad, Honolulu, också finns. Honolulu har runt 341 000 invånare, och sammanlagt finns runt en miljon bofasta på Hawaiis öar. Det är även på Oahu som man hittar den berömda stranden Waikiki, som är ett av USA:s främsta turistmål och som kan locka besökarna med lyxhotell, ett zoo och ett akvarium, liksom vit sand och turkost vatten, så klart.

Förutom Waikiki lockas turister till Hawaii tack vare statens varma, tropiska klimat. Hawaii kan också erbjuda vacker natur, med flera aktiva vulkaner. Detta gör att inte bara vanliga tursiter dras till ön, utan även biologer och vulkanologer som vill studera detta naturfenomen. Surfare är också frekvent förekommande på Hawaii, tack vare öarnas stora vågor som slår emot stränderna.1280px-Hawaii_Sunset

När man besöker en plats så långt hemifrån måste man naturligtvis också passa på att lära känna det lokala köket. Hawaii har en spännande kultur och matkultur, som är en blandning av nordamerikanska och asiatiska influenser. En svensk på besök i Hawaii skulle dock kanske bli förvånad över hur bekant en av deras mest populära rätter är. Den kallas loco moco, och består av vitt ris som toppas av en pannbiff, ett stekt ägg och brun sky. Den finns även i olika varianter, med exempelvis bacon, kaluafläsk, teriyaki, mahi-mahi, räkor eller ostron. Om du skulle fastna för loco moco eller någon annan av de hawaiianska maträtterna du provar under ditt besök på Hawaii, och skulle vilja återskapa rätten hemma i köket, kan du hitta recept på maträtter från hela världen på Matklubben.nu.

Förutom de nordamerikanska och asiatiska influenserna blandas också polynesisk kultur in i Hawaiis exotiska blandning, då olika polynesiska folkslag länge har bebott Oahu. Den polynesiska urbefolkningen är bland annat anledningen till att slottet Iolani Palace byggdes i Honolulu, vilket är det enda kungliga slottet på amerikansk mark. Också det är värt ett besök vid en resa till Hawaii.