Alaska

Alaska

Äventyrens Alaska är väl värt att besöka, särskilt under sommarmånaderna. Under vintermånaderna kan temperaturen vara lite väl bister även för oss skandinaver. Lärvärda böcker om Alaska och dess spännande natur, möjliga äventyr och mycket mer kan man kanske finna begagnade böcker på citiboard.se. Några platser som är värda ett besök är huvudstaden Juneau, nationalparken i Skagway,

 

Juneau – huvudstaden
Huvudstaden Juneau namngavs efter en av de två första människorna som fann guld i omgivningarna. År 1880 var det som Joseph Juneau fann guld i en bäck på platsen, nära staden som nu bär hans namn. Tillsammans med kompanjonen Dick Harris reserverade de ett område om 0,65 km². Harris gav det namnet Harrisburg, efter sig själv. Guldfyndet kom att bli känt över regionen, varpå ett samhälle kom att byggas upp. Namnet på staden blev Juneau, då det godkändes efter en omröstning den 14 december 1881.

 

Skagway
Skagway var ”the place to be” under guldruschens glada dagar. Det var här som hotellen, saloonerna, bordellerna, och spelhusen fanns. Samhället förtvinade samtidigt som guldet sinade. I Skagway finns en nationalpark med värdefullt djur- och växtliv som alaskaborna värnar om. Väl värt ett besök.

 

Ketchikan
I staden Ketchikan som lär vara byggd på pålverk och med bryggor får man bilden av en civilisationens utkant. Världens största samling av totempålar finner den intresserade vid Totem Bight Park.Alaska 22

 

Alaska – exklaven
Liksom delstaten Hawaii gränsar inte delstaten Alaska till någon annan delstat i USA. Mellan staterna Washington och Alaska i USA ligger det hela 800 kilometer kanadensiskt territorium.

Det är det som gör Alaska till en exklav. På grund av det minst sagt märkliga geografiska förhållande som råder där måste medborgarna passera genom ett annat land, för att kunna ta sig till huvudstaden Juneau. Det är Alaska och alaskaborna helt ensamma om. Inte i någon annan delstat är det på motsvarande sätt. Inte nog med det. För att ta sig till Juneau med bil, krävs det att man tar en bilfärja till Kanada. Avgång sker bara 1-2 gånger dagligen. Avstånden är extremt långa. En bilresa mellan Juneau och Anchorage är 1500 km lång. Då är inte turen med bilfärjan inberäknad.

 

Den största staten
Alaska är med sina 1 477 261 kvadratkilometer, till ytan USA: s absolut största stat. Alaska har också den längsta kustlinjen av samtliga stater i USA. Liksom vårt grannland i väster, Norge, finner man vackra fjordar längs med Alaskas kustlinje.

 

Äventyren väntar…
Äventyr väntar den som vill resa till Alaska. För skandinaver är det gott att känna till att det finns researrangörer som specialiserat sig på att arrangera resor till Alaska från Skandinavien.