Kulturstaden Melbourne

Kulturstaden Melbourne


Melbourne är huvudstad i den australiska delstaten Victoria. Melbourne ligger vid kusten i sydöstra Australien och har cirka 4 miljoner innevånare. Staden grundandes 1835 av självständiga nybyggare på stranden till
floden Yarra. 2016 röstades Melbourne fram till ”The most liveable city” för sjätte året i rad av Economist Intelligence Unit tack vare sin goda framgång inom utbildning, kultur, allmän vård, utveckling, turism och idrott. Melbourne brukar kallas för ”Australiens kulturhuvudstad”.

Melbourne är en multikulturell stad med influenser ifrån hela världen som gör att stadens bjuder in till mer normbrytande kultur och mer plats för olika individers uttryck. Intresset för kultur sträcker sig över hela staden, allt från arkitektur till mat och från konst till musik. Gillar du att äta på restaurang så sägs Melbourne vara det bästa stället i det stora landet Australien, i alla fall om du gillar hur traditioner uppdateras till något nytt och hippt. För det är precis så kulturen uttrycker sig i Melbourne, på nya, spännande sätt. Tack vare att det är så mångkulturellt så finns inga starka traditioner här utan bildas hela tiden ny kultur.

Australiensare och framför allt människorna i Melbourne är tokiga i kaffe och här hittar du respektabla caféer på varje gata. Går du på café i området Fitzroy kommer du med största sannolikhet få dela bord med konstnärer, bohemer och studenter – det här området tar nämligen det kulturella till nästa nivå med alla sina konstgallerier, vintagebutiker och restauranger.

På Tripadvisor hittar man drygt 3 100 restauranger i Melbourne och alla finns inte med där och antalet caféer är säkert ännu mer än så, och här finns verkligen något för alla. Det är inte svårt att hitta bra mat i den här staden, det svåra är snarare att bestämma sig om man ska gå tillbaka till sitt favoritställe eller testa något nytt för att kanske hitta en by favorit. Hur som helst så är Melbourne fullpackat med matställen och det är lätt att glömma bort var det var man fick den där goda steken så se till att få med dig något Medtryck från restaurangen, till exempel ett visitkort för att inte riskera att aldrig hitta tillbaka.